Методики припасування індивідуальних ложок беззубим пацієнтам і отримання функціональних відбитків - Коваленко, Г.А. (Експериментальна та клінічна стоматологія, 2018)
Використання зубо-протезних матеріалів для отримання функціональних відбитків підтримувалося багатьма авторами. Саме тому найкращими відбитковими матеріалами при отриманні функціонального відбитка беззубих щелеп вважалися ті, які здавлюють слизову оболонку до 50 % її компресійних можливостей. До таких матеріалів перш за все відносяться Сіеласт, Тіодент і Дентол. У випадках вираженої атрофії альвеолярного гребеня багато авторів особливе значення надавали формуванню контурів полірованій поверхні протеза нижньої щелепи. Подібна методика отримання функціонального відбитка отримала особливе найменування – «функціональнотонічна», «об’ємне моделювання базису протеза». Для їх здійснення використовувалися активні рухи м’язових груп і спеціальна техніка отримання функціонального відбитка. Таким чином, незважаючи на певні успіхи, досягнуті десятиліттями в ортопедичному лікуванні хворих з повною втратою зубів, методики отримання функціональних відбитків як і раніше вимагають подальшого удосконалення. Ключові слова: індивідуальні ложки, відбитки, відбиткові матеріали, знімні протези.