ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ОРТОДОНТІЇ ЯК НАУКИ У ЛЬВОВІ (ДО 80-РІЧЧЯ ПРОФЕСОРА М.М. ПОКРОВСЬКОГО)
PDF

Ключові слова

80 років
Покровський Марк Михайлович
лікар-ортодонт
професор
Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
190 років викладання одонтології

Як цитувати

Гриновець, В., МагльованийА., & Ріпецька, О. (2019). ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ОРТОДОНТІЇ ЯК НАУКИ У ЛЬВОВІ (ДО 80-РІЧЧЯ ПРОФЕСОРА М.М. ПОКРОВСЬКОГО). Експериментальна та клінічна стоматологія, 4(3), 60-62. https://doi.org/10.35339/ecd.4.3.60-62

Анотація

У 2018 р. стоматологічна спільнота Львова відзначає 190-річчя викладання предмету одонтологія у Львівському університеті. З 1828 р. професор Карл Прокоп Каліґа розпочав викладати у Львові предмет для майбутніх лікарів, а згодом у 1838 році у Відні видав книгу «Хвороби зубів та засоби їх лікування» [1, 5]. У згаданій книзі вперше на наших теренах подано наукове тлумачення важливості догляду та збереження молочних зубів дитини та вплив на розвиток постійних зубів людини. У подальшому розвиток стоматологічної школи у Львові розвивався за європейськими стандартами. Виокремлення напрямків спеціалізації у стоматології – таких як пародонтологія, ендодонтія, ортодонтія та ін. – розпочався у ХХ ст. Організація і розвиток стоматологічної науки, зокрема ортодонтії ХХ ст. у Львівському національному медичному університеті ім. Данила Галицького, нерозривно пов’язані з професором Покровським Марком Михайловичем, 80-річчя від народження якого відзначається цьогоріч. Впродовж своєї наукової діяльності професор М.М. Покровський займався такими напрямами наукових досліджень: застосування фізичних та електрофізіологічних методів дослідження в стоматології; удосконалення методів лікування в ортодонтії (біомеханіка, дисталізація та ін.). Професор Покровський підготував 4 кандидатів наук, автор близько 130 наукових і навчальнометодичних праць, серед них 10 авторських свідоцтв на винаходи. Усе своє життя професор Марк Михайлович Покровський присвятив стоматології, зокрема ортодонтії. Його науковий доробок у цьому напрямку та практичну роботу як лікаря-ортодонта важко переоцінити, оскільки це був час становлення в ХХ ст. ортодонтії як науки не тільки в Україні, а й у світі. Серед спеціалістів цього профілю його вирізняло глибоке розуміння важливості поєднання технічних застосувань у стоматології, врахування механіки та особливостей біологічних процесів організму, бачення перспектив розвитку для отримання оптимальних результатів лікування. Відданість своїй професії як головне кредо у роботі М.М. Покровського, професіоналізм у поєднанні зі спокійним характером та виваженістю – ось ті риси професора, які запам’ятались співпрацівникам, учням, пацієнтам і всім, хто його знав.
https://doi.org/10.35339/ecd.4.3.60-62
PDF

Посилання

1. Kaliga Karl Prokon. ber die Krankheiten der Z hne und die Mittel sie zu heilen. – Wien, 1838. – 59 s.
2. Львівський державний медичний інститут. – Львів: Словник, 1994. – С. 236.
3. Львівський державний медичний університет імені Данила Галицького: рік 2000. – Львів: Наутілус, 2000. – С. 188–189.
4. Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького: довідник 2004. – Львів: Наутілус, 2004. – С. 232–234.
5. Ступницький Р.М. Стоматологічному факультету у Львові – 50 років / Р.М. Ступницький, А.В. Магльований, В.С. Гриновець, В.С. Кухта. – Львів, 2008. – С. 153–154. 6. Архів ЛНМУ, ос. спр. No 27614.